14 Eylül 2015 Pazartesi

“GÜVENPARK SORU (N) LARI”




Sayın Deniz Gürel,,

27 Ağustos 2015 Perşembe günkü Hürriyet Ankara ekindeki “GÜVENPARK SORU (N)LARI” başlıklı değerli yazınızı okudum.

40 yıldır Ankara’da yaşayan, 30 yıldır Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinde eğitim veren ve Ankara üzerine ikisi Kültür Bakanlığı yayını 3 kitap ve 50 den fazla makalesi olan bir öğretim üyesi olarak Kızılay ile ilgili görüşlerim aşağıdadır.  
   

1.    Güvenpark “Güven” anıtının içinde yer aldığı Yenişehir’in en eski ve güzel PARK’larından biridir.. Adı üstünde PARK dır ve insanların beton bloklar arasında özellikle öğlen saatlerinde nefes aldığı bir Merkez Parkı’dır. Güvenpark Yenişehir’in yıkılıp yokedilen KIZILAY binası benzeri anı değeri olan önemli bir “DOĞAL ve TARİHİ SİT ALANI” dır. Zamanında paraların üstünde yer almış en önemli anıtlardan birini içinde barındırır.








1    Bu niteliği ile KENT MEYDANI olamaz ve olmamalıdır. Ankara’nın meydansız bir kent olduğu doğrudur ancak meydan yapılacak yer yaklaşık 90 yıllık çınarların olduğu Güvenpark değildir. “Bitki örtüsüne ve dokuya zarar vermeden projenin yapılabileceği varsayımına dayanarak..” demişsiniz ama bu mümkün değildir. 
     GÜVENPARK’ın altı Mehmet Altınsoy zamanında da (1984-86) yıllarında kazılmak ve yeraltına dolmuş durakları yapılmak istenmiş büyük mücadelelerden sonra bu proje durdurulmuştu. GÜVENPARKIN Altı KAZILAMAZ kazıldığı zaman tüm ağaçların (80-90 Yıllık çınarlar, at kestaneleri vd) kökleri gider ve GÜVENPARK Yok olur! Zaten esas sorun kentin merkezine kara DOLMUŞ ve OTOBÜSLERİ sokma ısrarıdır..



YOK EDİLEN KIZILAY BAHÇESİNDEN GÜVENPARK’A BAKIŞ

  Gelişmiş ülkeler kent merkezlerindeki planlama çabası; ulaşım sistemlerinin ve donatılarının merkezi ayakta tutacak biçimde planlamasına ve çevrenin buna göre düzenlemesine kaymaktadır. Kent merkezlerinin canlılığının sürdürülebilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yardımcı nitelikli ulaşım planlaması ve tasarımı gereklidir.             Ayrıca Kent merkezlerine dolmuş ve / veya otobüslerin girmesi tamamen yanlıştır. Birçok Kent Merkezine özel araçların girmesi bile kısıtlanmıştır .. Londra, Tokyo gibi merkezleri kullanacak özel araçlardan para alınmaktadır.                                                   Kızılay Ankaray gibi önemli bir toplu taşın sisteminin durağı ve Batıkent/Çayyolu Metrolarının aktarma istasyonudur. Bu nedenle aslında aşağıda size linkini gönderdiğim yazımda bahsettiğim gibi araçtan arındırılmış ve TAMAMEN YAYAYA ait olacak bir bölge yaratılması mümkündür.  
(Bkz. “Kızılay’da Yaya Olmak ve Ekolojik Kent Merkezi” http://blog.milliyet.com.tr/kizilay-da-yaya-olmak----ekolojik-kent-merkezi/Blog/?BlogNo=163264)

2.    Eski ve yeni kent merkezlerinin planlamasında "Ekolojik Yaklaşım (EKOMİA)" ; kentin makro formuna bağlı olarak var olan doğal/ekolojik verilerin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi, kent merkezinde madde ve enerjinin ekonomik kullanılması ve geliştirilmesi, alt yapının çevre duyarlı olarak sağlıklaştırılması ve atıkların geri kazandırılması gibi, çevre dostu ve "Sürdürülebilir Bir Merkez Planlaması" anlayışının araştırılmasını amaçlamaktadır.
(Bkz. “Şehir Merkezleri Planlamasına Ekolojik Yaklaşım“ başlıklı yazım
http://mehmet-urbanplanning.blogspot.com.tr/2007/01/ehir-merkezleri-planlamasina-ekolojik.html)


   
1.   
    ÖZEL TAŞITLAR, DOLMUŞ VE OTOBÜSLER KIZILAY MERKEZİ İŞ ALANI (MİA) ÇEVRESİNDEKİ BÖLGESEL OTOPARKLARA KADAR GELMELİDİR:
Yaya bölgeleri oluşturabilmek amacıyla, özel araçlarla MİA' ya gelişler olabildiğince kısıtlı olmalıdır. Çevrede oluşturulan 2-3 bölgesel katlı/ yer altı otoparkı ile özel araçlar depolanmalıdır. Maltepe ve Kolej deki katlı otoparklara birkaç tane daha ilave edilerek KIZILAY tamamen yaya bölgesi haline getirilebilir.  METRODAN CIKANLAR BIRAZ YURUSUNLER, SAGLIKTIR, MUTLULUKTUR. ACELE NEDEN!

2.    MİA İÇİ ULAŞIM YAYA ULAŞIM SINIRLARI İÇİNDE YAYA/BİSİKLET İLE OLMALIDIR:
Yaya ulaşımı için KIZILAY MİA içi yaya yolları/alleler/promenadlar planlanmalıdır. Kent meydanları tamamen yayaya ait olmalıdır. Merkez içi Sakarya, İzmir Caddesi gibi diğer sokaklar da yayalaştırılmalıdır. Çarşılar, avlulu ticari yapılar vb. tamamen yaya dolaşımı için planlanmalı, promenatlarda bisiklet kullanımını özendirici bisiklet yolları yer almalıdır.
3.    Bolu Belediyesi de Valiliğin önündeki parkı yeraltına alıp buraya çarşı ve yeraltı otoparkı yapmak istiyordu birkaç yıl önce .. Benim teknik raporum ve gazetelerde çıkan yazılarımdan sonra bu projesinden vazgeçmişti.

Bu konudaki yazı ve haberler için bakınız:

http://www.bolugundem.com/aibu-mimarlik-ve-muhendislik-fakultesi-mimarlik-bolum-baskani-prof-dr-mehmet-tuncerde-53536h.htm
http://www.bolugundem.com/aibu-mimarlik-ve-muhendislik-fakultesi-mimarlik-bolum-baskani-prof-dr-mehmet-tuncerde-53562h.htm
Bu yazımdaki görüş ve önerileri de yazınızda vermeniz dileklerimle saygılar sunarım..


Prof. Dr. Mehmet Tunçer 

MEDUSA 'NIN 35. YILI : PATARA / GELEMİŞ TOPLANTISI (29-30-Temmuz 2024)

Değerli çevreci Pamir Yılmaz ın Medusa Tesislerinin Patara’daki 35. Yılı çerçevesinde düzenlenen ve "Patara ÖÇKB ve Gelemiş KAİP" ...